Misverstanden
Door: Gerrit
Blijf op de hoogte en volg Gerrit
11 Februari 2011 | Suriname, Paramaribo
In de eerste plaats de mythe dat de regentijd die loopt van november tot en met januari op 1 februari is afgelopen. Nou, mooi niet!!! Ik heb de afgelopen dagen in de jungle gezeten (updates op mijn eerste bericht gezien?) dus ik kon niet eerder melden dat het de afgelopen dagen iedere dag wel heeft gehoost en dat terwijl het in het oerwoud al vochtig is. Onze gids (een buitengewoon goede overigens, Chafihd heet ie, dus kun kun je naar hem vragen als je toevallig eens naar Suriname komt) zegt dat de seizoenen hier in de war zijn. Daar ben ik dus mooi klaar mee: weer geen zonovergoten vakantie!
Ten tweede dat Suriname een cool land zou zijn. FOUT! De zon mag dan vaak niet schijnen, het is hier erg warm. In combinatie met de luchtvochtigheid is de warmte soms drukkend: Burgers Bush in het groot!
Suriname is een apenland. Ik heb 4 dagen kriskras door de jungle gelopen en gezwommen en GEEN aap gezien! Wel van een afstand gehoord (de brulvariant) maar dat kan natuurlijk een bandje zijn.
Tenslotte wil alvast melden dat je van een vakantie niet magerder wordt. Lekker eten!!! Broodje bakkeljauw voor ontbijt, bonensoep met rijst als lunch en een tafel vol met dingen als diner. En alles afgeblust met een djogo. Dat is de gebruikelijke drank hier: een literfles Parbo bier. Gegeven de klimatologische omstandigheden hier een noodzakelijke aanvulling op het gekruide Surinaamse eten! (dat wordt weer veel fietsen komend jaar -zeg ik nu!).
Nou, wat heb ik allemaal beleefd:
Zo veel, te veel om nu op te noemen, maar ik meld alvast: vissen in Suriname? Neem een ehbo kist mee!
De piranha's springen hier bijna uit het water en bij een poging om het lijntje door te snijden is een vislustige reisgenoot in zijn middelvinger gebeten. Nagel kwijt en z'n vinger onder de bijtwonden.
Een aantal marrondorpen (marronnen(?) zijn naar het binnenland gevluchte slaven) bezocht. Die geloven nog in de natuur! (ik niet anders zou de regentijd wel al afgelopen zijn!). In een van de dorpen (Pokigron, staat op de kaart, kijk maar eens) heb ik zelfs een basisschool bezocht! Had onze gids bedacht: leuk hoor maar ook wel een beetje zielig. Volgens mij heeft de helft van onze groep een emailadres achtergelaten om sponsormail te kunnen ontvangen. Nou, ik niet! Zodirect wordt je nog gespamd of gehackt of zo.
Gisteren nog een lans.slang gezien: de op twee na giftigste slang van Suriname! Volgens onze Chafihd werd ie boos van onze aanwezigheid, maar ik hem 'm op de foto! En op op de terugweg naar ons kampement met nog 7 durfals de Suriname rivier afgedreven in een zwemvest: door de stroming drijf je vanzelf terug. Hartstikke leuk en ecologisch ( in plaats van met een korjaal met buitenboordmotor )! Tussen de piranha's en stroomversnellingen door zijn we in drie kwartier naar het kamp teruggedreven. Stoer toch?
En dan nu weer een avondje Paramaribo voordat ik morgen naar Nieuw Nickerie in het uiterste westen doorreis. En wat denk je: ik zit vanavond in het penthouse van het hotel! Met dakterras!! Ik maak zo een foto. Dan kan ik dat laten zien. En wat zie ik net: het NOS middagjournaal. Leuk om weer wat nieuws te zien want ik was echt 10 dagen van de moderne wereld afgesneden .. Nou ja, een beetje (veel).
En ik heb nu al een update (of een ps): leuk, de reacties. Ik wordt toch gelezen. En om het weer hier even concreet te maken: drink ik net een blikje Parbo op m'n dakterras, waait het lege blikje van het terras in de tuin van de buren. Moet ik het gaan zeggen ....?
11 Februari 2011 - 20:37
Allemaal,:
Hoi Gerrit, dus (door) een lekker visje gegeten!!.
Hier is het best lekker 7 graden, gelet op het seizoen.....
Nog veel plezier en lekker genieten van de natuur en uitzichten..
tot later, hier alles oké! -
11 Februari 2011 - 21:24
Michiel :
Leuk verslag Gerrit Ga zo door -
11 Februari 2011 - 21:40
Pauline:
Uiteraard! (het gaan zeggen dus). Maar dat heb je vast al gedaan. -
11 Februari 2011 - 21:43
Ron:
gerrit spannend verslag, alsof ik erbij ben. Ik begrijp dat piranha's gek op vingers zijn. Zal een dozijn meenemen als ik Suriname aandoe. Ik begrijp verder dat ik voor t goeie weer in de regentijd moet boeken. Gerrit duimen op (niet bij de rivier) en nog veel plezier.
Hoe is t met de vrouwen eigenlijk??, daar hoor ik je niet over. Misschien iets voor je volgende verslag als er weer eens iets afgebeten wordt. -
12 Februari 2011 - 08:41
Nico:
Mooi verhaal! -
12 Februari 2011 - 09:05
Leo:
Gaaf hoor, dobberen tussen die vleesetende piranha's. Neem aan dat je nu ook weet waarom een jungle zo groen is. Volgende vakantie snorkelen op de Maladiven??? Of kan het daar ook regenen?? Blijven lachen en genieten hoor !!! -
12 Februari 2011 - 11:28
Peter B:
Mooi verslag Gerrit, altijd weer leuk om te lezen! -
13 Februari 2011 - 19:55
Jos En Simone:
Prachtige verhalen Gerrit, wederom een machtige ervaring. We zijn benieuwd naar je verdere avonturen. See you